Gids voor schakelmateriaal
Types & toepassingen

Gids voor schakelmateriaal

Als het gaat om elektrische installaties in huis of op kantoor, is schakelmateriaal een essentieel onderdeel. Schakelaars stellen ons in staat om verlichting, elektrische apparaten en andere elektrische circuits te regelen. In deze blogpost zullen we de verschillende soorten schakelmateriaal verkennen en uitleggen welke schakelaar het meest geschikt is voor verschillende toepassingen.

1. Enkelpolige schakelaar (standaard)

Enkelpolige schakelaars zijn de meest voorkomende schakelaars en worden gebruikt om één lichtpunt of elektrisch apparaat te bedienen. Ze hebben een enkele schakelknop waarmee de stroomkring wordt geopend of gesloten. Deze schakelaars worden vaak gebruikt in slaapkamers, woonkamers en andere ruimtes waar een enkele lichtbron of apparaat moet worden bediend.

SHOP HIER

De dubbelpolige schakelaar werkt zoals de enkelpolige schakelaar maar wordt geplaatst in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder.
Echter: het is niet meer verplicht om een dubbelpolige schakelaar te plaatsen in vochtige ruimtes maar dan mag de automatische zekering maar 16A zijn ipv 20A.
Bij de dubbelpolige schakelaar worden beide stroomdraden onderbroken.

SHOP HIER

Wisselschakelaars worden gebruikt wanneer u één lichtpunt of apparaat vanuit twee verschillende locaties wilt bedienen. Ze hebben twee schakelknoppen en kunnen worden gebruikt om verlichting in- of uit te schakelen vanuit zowel de boven- als onderkant van een trap, bijvoorbeeld. Wisselschakelaars zijn ook handig in grote kamers met meerdere ingangen, zoals keukens of vergaderruimtes.

SHOP HIER

Een serieschakelaar wordt gebruikt om 2 lichtpunten vanop 1 plaats te bedienen.

SHOP HIER

Met een kruisschakelaar kan je 1 lichtpunt op 3 of meer plaatsen bedienen. Denk maar aan een trappenhal, gelijkvloers, 1e verdieping en 2e verdieping.

SHOP HIER

6. Dimmer

Dimmers zijn schakelaars waarmee u de helderheid van de verlichting kunt regelen. Ze worden vaak gebruikt in woonkamers, slaapkamers en eetkamers om de sfeer aan te passen en energie te besparen. Het is belangrijk om te controleren of de dimmer geschikt is voor het type verlichting dat u gebruikt, zoals LED, gloeilampen of halogeenlampen.

SHOP HIER

Timer- en bewegingssensorenchakelaars zijn handig voor het automatiseren van verlichting in ruimtes waar u vaak binnenkomt en verlaat, zoals gangen, toiletten of garages. Met een timer kunt u de duur instellen waarvoor de verlichting ingeschakeld blijft, terwijl bewegingssensoren de verlichting automatisch inschakelen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

SHOP HIER

SHOP NU

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.
Een warmtepompboiler als thermische batterij
Zo werkt het