Product Filters
588Offerte & studie ventilatie

Geniet van optimale luchtkwaliteit en energiezuinigheid met type C, of kies voor maximale controle en hoog rendement met type D.

Start je aanvraag nu


Ventilatiesysteem: voor een aangenaam en gezond binnenklimaat

Voor een gezond binnenklimaat is een goed ventilatiesysteem onmisbaar. Zelektro.be verkoopt diverse ventilatoren en ventilatiesystemen voor woningen en bedrijven. Gewone ventilatie is niet altijd voldoende, en daarom komt mechanische afzuiging goed van pas. Wil je een betaalbaar en betrouwbaar ventilatiesysteem aanschaffen? Doe je aankoop in onze webshop en profiteer direct van een aantal aantrekkelijke voordelen. Naar welk mechanisch ventilatiesysteem gaat jouw voorkeur uit?

Waarom een ventilatiesysteem in huis?

Een ventilatiesysteem in huis is om meerdere redenen een slimme investering. We zetten alle voordelen voor je op een rij:

 • Je bent verzekerd van de aanvoer van verse buitenlucht;

 • Vuile en vochtige binnenlucht wordt efficiënt en snel afgevoerd;

 • Het systeem draagt bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat;

 • Een ventilatiesysteem voorkomt nare geurtjes en een klamme badkamer;

 • Voldoende ventilatie resulteert in minder gezondheidsklachten.

Waarom zou je nog een ventilatiesysteem plaatsen? Dit door de renovatieplicht die is ingegaan op 1 januari 2023. Hierdoor moet je woning moet aan bepaalde eisen, één daarvan is een ventilatiesysteem.


Verder geven we ook nog graag mee dat je recht hebt op een ventilatie premie! Vraag deze dus zeker tijdig aan. Wil je daarnaast ook genieten van een premie voor het vernieuwen van ramen? Dan is het plaatsen van een ventilatiesysteem verplicht. Anders zal je namelijk geen recht hebben op jouw ramenpremie.  

Het beste ventilatiesysteem voor jouw woning koop je bij Zelektro.be. Scrol door ons aanbod en bestel het gewenste systeem direct online.

Hoe werkt een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zuivert de lucht in huis. Vervuilde binnenlucht, maar ook stof en vocht, worden in een ventilatieschacht gezogen met behulp van een gemotoriseerde ventilator. Hierdoor wordt vervuilde lucht afgevoerd, en komt er frisse buitenlucht terug binnen via raamroosters.

Het systeem is altijd aangesloten op ventilatiekanalen in de badkamer, toilet en keuken. Deze ruimtes produceren het meeste vuil en vocht. Mechanische ventilatie wordt steeds belangrijker omdat huizen steeds vaker beter geïsoleerd zijn. Hierdoor kan lucht niet altijd naar binnen of buiten. Toch wil je blijven ventileren, en dit is mogelijk met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit zorgt dan ook voor een gezond binnenklimaat.

Wil je graag een ventilatiesysteem voor jouw woning kopen? Dan heb je de keuze uit twee verschillende methoden: C en D. Hoe deze precies in zijn werk gaan, lees je hieronder. 

Ventilatiesysteem C: voor de afvoer van vuile lucht

Ventilatiesysteem C is het meest gebruikte ventilatiesysteem, zeker bij renovaties. Dit omdat je veel minder leidingen en ventielen moet leggen tegenover een ventilatie D, aangezien je enkel afvoerventielen dient te voorzien in “vochtige ruimtes” (zoals bijvoorbeeld keuken, badkamer, toilet, berging of washok). Hierdoor heb je minder “breekwerk” ten opzichte van een ventilatiesysteem D.

De vervuilde binnenlucht wordt via een motor afgezogen en naar buiten gevoerd. De toevoer van schone lucht vindt plaats op natuurlijke wijze, via raamroosters boven jouw ramen. Ga in onze webshop op zoek naar mechanische ventilatie type C en bestel het systeem gemakkelijk online.

Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem C?

Enkele voordelen van een ventilatiesysteem C:

 • Een ventilatiesysteem C is een aantrekkelijke optie bij een beperkt budget; 

 • Daarnaast heeft het systeem een lager verbruik dan een ventilatiesysteem D, want er is slechts één ventilator aan het werk; 

 • Je kan bij een ventilatie type C per kanaal een regelklep toevoegen die ervoor zal zorgen dat de ruimte continu wordt gemonitord en gemeten op bv. vocht. Hierdoor zal het systeem dus automatisch in hogere afzuigmodus gaan bij bijvoorbeeld het nemen van een douche. 

 • Geen extra leiding werk naar de “toevoer ruimtes” zoals bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamers. 


Wat zijn de nadelen van een ventilatiesysteem C?

Een ventilatiesysteem C heeft ook enkele nadelen:


 • De raamroosters houden moeilijk lawaai van buiten tegen, wat storend kan zijn in de woning - zeker als je aan een drukke baan woont;

 • De bijkomende kost van de raamroosters wordt vaak vergeten, waardoor men een vertekend beeld kan krijgen van de totale kostprijs;

 • De raamroosters dienen manueel te worden bediend wanneer het bijvoorbeeld te koud zou worden in de woning. Elektronische raamroosters, die automatisch open en dicht gaan op basis van de metingen van het ventilatiesysteem, zijn ook een optie. Hou er dan wel rekening mee dat je stroom zal moeten voorzien aan ieder raamrooster, alsook een detectiemeter per ruimte. 

Ventilatiesysteem D: voor de af- en aanvoer van lucht

Ventilatiesysteem D is een systeem dat vuile lucht afvoert en schone lucht aanvoert. Het is het meest optimale ventilatiesysteem om een woning te ventileren. Alles gebeurt mechanisch, wat resulteert in een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. Het systeem maakt hiervoor gebruik van twee ventilatoren.

Een ventilatiesysteem D is meestal duurder omdat je extra leidingen en ventielen dient te voorzien naar de toevoer ruimtes. Aangevoerde buitenlucht wordt hierdoor echter wel gefilterd en je hoeft ook minder te verwarmen om de binnenlucht op temperatuur te krijgen. Dit maakt het interessant om een ventilatiesysteem D aan te schaffen. Laat je verrassen door ons aanbod of win vooraf advies in bij een van onze specialisten.

Hoe installeer je een ventilatiesysteem?

Koop je een ventilatiesysteem bij Zelektro.be, dan dient dit uiteraard ook correct geïnstalleerd te worden. Bij Zelektro.be kan je terecht voor advies en ondersteuning. Zo kan je via ons een opgemaakt leidingplan, balansberekening en zelfs een benodigdhedenlijst krijgen. Wil je alles ook ingeregeld en een officiële verslaggeving? Dan helpen we jou hier graag mee!

Als je een ventilatiesysteem aanschaft via Zelektro.be, dan biedt Zelektro.be dus ook ventilatie ondersteuningen online aan. Overigens bieden we je ook twee jaar garantie op elk ventilatiesysteem dat je bestelt bij Zelektro.be. Zorg er wel voor dat je het systeem ieder jaar laat controleren door een vakman of -vrouw. Op die manier geniet je van een systeem met een lange levensduur.

Aanbod ventilatiesystemen

Voor de aankoop van een ventilatiesysteem C of D zit je bij Zelektro.be helemaal goed. In onze webshop zijn meerdere modellen verkrijgbaar. Bovendien kun je bij ons ook terecht voor leidingen en toebehoren en ook printplaten, kleppen en sensoren zijn te bestellen via onze webshop. Zo vervolledig je jouw complete aankoop gemakkelijk en snel op Zelektro.be. Wil je eerst advies voor je jouw bestelling plaatst? Onze product- en support specialisten staan altijd voor je klaar met deskundig advies. Zo ben je zeker van een succesvolle aankoop.

Hierom bestel je een ventilatiesysteem bij Zelektro.be

Een ventilatiesysteem kopen in onze webshop levert aantrekkelijke voordelen op. Zo hanteren we scherpe prijzen en profiteer je regelmatig van mooie aanbiedingen. Veel ventilatiesystemen zijn uit voorraad leverbaar en heb je daarom snel in huis. Bestel vóór 19:00 uur en je aankoop wordt de volgende werkdag al thuisbezorgd. We bieden je gratis verzending vanaf € 60,- en je kunt altijd rekenen op een professionele service. Blijf je graag up-to-date wat betreft nieuwe ventilatiesystemen of heb je interesse in onze andere producten? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief en volg ons op Facebook. Hopelijk zien we je snel bij Zelektro.be!