9.3/10
Bekijk alle 3154 beoordelingen
Geen producten gevonden...

 • GRATIS VERZENDING VANAF 50€!
 • Voor 15h besteld Vandaag verzonden!

Automatische zekering - hoe en waarom

Automatische zekering - hoe en waarom

Samenvatting over de karakteristiek en werking van de automatische zekering.

Technische Beschrijving

Een automatische zekering, ook wel maximumschakelaar, zekeringautomaat of kortweg automaat genoemd, beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen.
 

De automaat onderbreekt het elektrische circuit als door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom in de installatie ontstaat. Bij een plotselinge hoge stroomstoot (kortsluiting) geschiedt het uitschakelen nagenoeg zonder tijdsverloop door een elektromagneet. Bij overbelasting vindt uitschakeling plaats door middel van een bimetaal.
 

Installatieautomaten vervangen meer en meer de klassieke porseleinen smeltpatronen. Ze hebben de eigenschap - nadat ze in werking zijn getreden - direct weer voor gebruik gereed zijn.
Bij moderne huisinstallaties zijn automatische zekeringen, naast aardlekschakelaars, het hoofdbestanddeel van de verdeelkast (groepenkast).
Montage op de achterwand van de installatiekast gebeurt in de regel door middel van een DIN rail.
 

Automatische zekeringen zijn er in verschillende uitvoeringen: de meest gebruikte uitvoering in huisinstallaties is de 2P-automaten, dus tweepolig met in elke pool een set overstroombeveiligingen, en 3P-automaten met drie polen met drie sets overstroombeveiligingen. 3P+N-automaten hebben eveneens drie set overstroombeveiligingen en een afschakelbare nulleider.

Om er voor te zorgen dat de automaten bij diverse specifieke omstandigheden niet onnodig aanspreken zijn ze verkrijgbaar met verschillende uitschakelkarakteristieken. Voor verlichting en verwarmingstoestellen, die een lage inschakelstroom hebben, gebruikt men een B-karakteristiek. Automaten met een C-karakteristiek worden gebruikt bij wat grotere (in)schakelstromen zoals verlichting, stofzuiger, koelkast etc... Dit is de meest toegepaste automaat bij huisinstallaties. Automaten met een D-karakteristiek worden bijvoorbeeld voor transformatoren gebruikt.
 

Een ander criterium voor installatieautomaten is de kortsluitvastheid van de automaat. Als een installatie waarin zich automaten bevinden zich dichtbij de voedende transformator bevindt, zal de kortsluitstroom die kan gaan vloeien veel groter zijn dan wanneer deze installatie (veel) verder van de transformator is verwijderd. In het geval dat de installatie dicht bij de transformator is, kan de kortsluitstroom enkele tot vele kA groot zijn. In huisinstallaties zullen de voedende kabels naar het huis zo worden aangelegd zodat deze stromen van ten hoogste 6000 A (6 kA) kunnen verwerken, maar meestal zal de 3000 A niet worden gehaald. Een automaat moet een kortsluiting kunnen afschakelen zonder zelf te worden vernield. Hierbij mag ook geen brand worden veroorzaakt en mag er geen gevaar zijn voor mensen in de nabijheid van het automaat. Op de automaten die vandaag de dag in installaties worden gebruikt is de maximaal af te schakelen kortsluitstroom aangegeven.
 

Werking

Doorsnede van een installatieautomaat
1. bedieningshefboom, opent en sluit de contacten.
2. schakelmechanisme
3. schakelcontacten
4. aansluitingen
5. bimetaal
6. ijkschroef - om de schakelstroom precies in te stellen na fabricage
7. spoeltje
8. Vlamboogdover
 

De overstroombeveiliging van een installatieautomaat is een samenspel van twee in serie (achter elkaar) geschakelde elementen:
 

 • Het eerste element is een magnetische beveiliging in de vorm van een elektromagneet (spoeltje). Dit element werkt zodra de overstroom plotseling zeer grote waarden gaat aannemen door bijvoorbeeld kortsluiting. Zodra er een kortsluitstroom gaat vloeien zal het spoeltje door het daarin opgewekte magnetisme een palletje tegen het uitschakelmechanisme schieten waardoor de automaat zal uitschakelen. Magnetische uitschakeling gebeurt zeer snel (ca. 10 ms).
 • Het tweede element is datgene dat beveiligt tegen overbelasting. Dit is een thermische beveiliging met bimetaal. Bij langdurige te grote stroom treedt opwarming op van het bimetaal. Dit plooit door en bedient een palletje tegen het uitschakelmechanisme waardoor de automaat zal uitschakelen. Thermische uitschakeling is traag, dit komt omdat het enige tijd duurt alvorens het bimetaal zo warm wordt dat het gaat kromtrekken, hierdoor ontstaat een vertraging in de uitschakeling.

De overstroombeveiliging beveiligt de installatie enkel tegen kortsluiting (3 kA, 6 kA) en overbelasting (16 A, 20 A) maar niet tegen verliesstromen (aardfouten), als deze geen kortsluiting tot gevolg hebben. Om de gebruikers te beschermen tegen elektrocutie, en om te voorkomen dat door optredende lekstromen brand ontstaat, dient de installatie voorzien te zijn van aardlekschakelaars.
 

De curve

De ligging van de magnetische drempel bepaalt de 'curve' van de automaat. De elektrische kring moet zo berekend zijn dat de kleinste kortsluitstroom of aardsluitstroom de automaat magnetisch doet uitschakelen. Dit is belangrijk voor het beveiligen van lange kabels met een kleine doorsnede. Indien de kortsluitstroom te klein is moet ofwel een lagere drempel genomen worden ofwel een kabel met grotere doorsnede.
 

 • Curve B: lage magnetische drempel ca 3 à 5 x In (onder andere verwarming, boilers)
 • Curve C: normale magnetische drempel ca 5 à 10 x In (universeel gebruik)
 • Curve D: hoge magnetische drempel ca 10 à 14 x In (onder andere transformatoren)

Reacties

 1. nabil nabil

  het koppelen van zekeringen op een lijn vertrekkende van een drie fazen plus nulgeleider naar tweepolige zekeringen is mogelijk met het Eurovario systeem zolang u vertrekt van de de vierpolige diffirentieelschakelaar en naar rechts zes dubbelpolige automatische zekeringen aansluit maar ik wil naar links de automaten bij aansluiten op de dif...waar kan ik het eurovaria systeem vinden waar mogelijk juist naar links de automaten kunnen bij aangesloten worden ,het eurovaria systeem omdraaien is geen goede oplossing

 2. Wout Wout

  Hallo, ik vraag me af of het verschil maakt of de voeding op de bovenste aansluiting wordt gemaakt, of op de onderste aansluiting. Graag zo speodig mogelijk uw antwoord ivm oplevering renovatie. Hartelijk dank !

 3. rex rex

  het koppelen van zekeringen op een lijn vertrekkende van een drie fazen plus nulgeleider naar tweepolige zekeringen is mogelijk met het Eurovario systeem zolang u vertrekt van de de vierpolige diffirentieelschakelaar en naar rechts zes dubbelpolige automatische zekeringen aansluit maar ik wil naar links de automaten bij aansluiten op de dif...waar kan ik het eurovaria systeem vinden waar mogelijk juist naar links de automaten kunnen bij aangesloten worden ,het eurovaria systeem omdraaien is geen goede oplossing

  Dank u
  Rex

 4. Morty Morty

  Hello, my name is Morty Goldman; I just stumbled upon your site - www.zelektro.be - I'm sorry to write in such an odd manner, I thought to call you but I didn't want to take up your time. What I have to say may be of great interest to you. Did you know that an overwhelming majority of businesses, organizations and celebrities buy likes and followers? What, you thought your competitor's likes and followers are organic and naturally gained? Ha ha. Just recently Gangman Style ( http://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0 ) reached a record 2 billion views. Now imagine the scale of Gangnam Style's popularity being applied to your business! This is exactly how I deliver results to my clients - and I assure you that you'll be overwhelmingly pleased with the outcome.

  Give us a call: +1 (877) 410-4002
  or visit us at http://www.SuperbSocial.net

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Facebook

Wat onze klanten zeggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »