9.3/10
Bekijk alle 3154 beoordelingen
Geen producten gevonden...

 • GRATIS VERZENDING VANAF 50€!
 • Voor 15h besteld Vandaag verzonden!

Welke soort domotica kiezen? Draadloos of bedraad

Draadloos of bedraad, de voor- en nadelen

De keuze van een domotica systeem hangt af van wat je bereiken met domotica. Je moet je bij de keuze ervan dan ook goed informeren door een expert op het gebied van domotica.

 

In domotica bestaan 2 manieren van communicatie tussen de verschillende actoren. Bedraad en draadloos. Elk heeft zijn voor en nadelen. Om je de keuze echter niet te moeilijk te maken hebben de 2 grootste merken in België beide mogelijkheden. Niko Home Control en Loxone hebben elk de mogelijkheid om bedraad en draadloos te kunnen communiceren. Dus kan je best jouw keuzen laten bepalen door de mogelijkheid om de fysieke kabels te plaatsen. Concreet, heb je een nieuwbouwwoning of grondige renovatie, dan kan je zonder problemen de benodigde bekabeling plaatsen voor bedraade domotica. Heb je echter maar een gedeeltelijke renovatie, of ben je niet in de mogelijkheid om kabels in de muren te plaatsen, dan kies je voor draadloze domotica. Of kies voor een domotica systeem die beide manieren aankan, zoals Niko Home Control, of Loxone.

 

Bedrade domotica systemen

 

Een bedraad systeem is altijd bedrijfszekerder dan een draadloos systeem, minder kans op storing, geen last om batterijen van ontvangers en zenders te vervangen. De communicatie tussen de verschillende actoren verloopt ook sneller

 

Bedrade systemen geven je dus meer zekerheid en verkleinen de kans op defecten. De prijzen van bedrade modules zijn de laatste jaren ook gezakt. Wat domotica nu meer en meer in het bereik brengt van iedereen die gaat verbouwen of bouwen.

 

Een domotica systeem met kabel is meestal een centraal gestuurd systeem. Dit wil zeggen dat de schakelingen zoals het aan- en uitdoen van een lichtgroep plaats vinden in de zekeringkast. Dit geeft ook als grote voordeel dat je minder kabels moet voorzien bij het plaatsen van je elektrische installatie. Omdat de schakeling plaatsvind in de zekeringkast laat je alle leidingen van de verschillende lichtgroepen en geschakelde stopcontacten rechtstreeks naar de zekeringkast lopen. Gedaan dus met de complexe bekabeling bij het gebruik van wissel- en kruisschakelingen. Elke schakelaar in jouw domotica installatie kan immers elk lichtpunt of stopcontact bedienen. 

 

Ben je nadien een kabel vergeten te plaatsen naar een bedieningspunt, dan trek je de kabel rechtstreeks vanuit de zekeringkast naar dit punt. Voor verdiepingen maak je gebruik van dezelfde werkwijze. Daar verbind je elk verdiep rechtstreeks vanuit de zekeringkast en start je dan de lus naar alle actoren.

Enkele voorbeelden van merken die bedraad werken: 

 • Niko Home Control ( bedraad met draadloze uitbreiding )
 • Loxone ( bedraad met draadloze uitbreiding )
 • Grenton ( standaard bedraad & draadloos )
 • KNX
 • Siemens Logo
 • QBUS
 • Dobiss

 

Draadloze domotica systemen

 

Een draadloos systeem heeft als grote voordeel tegenover een bedraad domotica systeem dat je geen kabels dient te plaatsen. Hierdoor bespaar je ook wat werk en tijd uit.
Je dient echter wel rekening te houden dat het draadloos signaal niet tientallen meters ver kan reiken. De uiteindelijke afstand hangt vooral af van de dikte en het materiaal van de muren waar het signaal dient door te gaan. Zo zal het signaal veel verder reiken als het door een houten of gipsplaten muur gaat dan als het door gewapend beton zal gaan. Reken in de praktijk op ongeveer 20 tot 30 meter reikwijdte. 

 

Dit is dan ook de grootste zwakte van draadloze systemen, het is niet zo betrouwbaar als zijn bedrade broertje. Het signaal kan immers ook gestoord worden door een andere zender. Zo zal het Zigbee protocol veel meer last hebben van een stevig en druk WiFi netwerk als het Easywave protocol, ze delen immers dezelfde frequentieband.

 

In draadloze systemen heb je 2 grote manieren van communicatie, eenzijdige en tweezijdige communicatie. Een schakelaar bevat een zender die de ontvanger laat weten dat een bepaalde toets is ingedrukt. De schakelaar zal de communicatie versturen zonder dat hij weet dat de ontvanger het signaal ontvangen heeft. Dit is het geval van eenzijdige of unidirectioneel protocol. Als de ontvanger echter bij ontvangen van de communicatie ook een signaal van ontvangst zal uitsturen dan weet de schakelaar dat de ontvanger zijn communicatie ontvangen heeft en kan hij dit visueel of auditief bevestigen.

 

Zenders en ontvangers kunnen gevoed worden door een batterij of door de netstroom. Bij batterijvoeding zal de schakelaar in een slaapstand bevinden tot er een toets wordt ingedrukt. Dit is enkel om de batterij te sparen. Bij aansluiting op netstroom kan de schakelaar altijd "wakker" blijven, en zo dus ook zijn huidige status doorgeven en sneller zijn communicatie verzenden.

 

Voor veiligheidskritische toepassingen raden we een draadloos systeem ten alle tijde af. Het signaal kan gemakkelijk onderschept worden en nog makkelijker worden gestoord. Batterijen in draadloze systemen kunnen altijd leeg raken, en meestal op de meest slechte momenten.

Enkele voorbeelden van merken die draadloos werken:

 • Niko Home Control ( met de draadloze uitbreiding )
 • Loxone ( met de draadloze uitbreiding )
 • Fibaro

 

Conclusie

Ga je voor een nieuwbouw of volledige renovatie, dan kies je best voor een bedraad systeem waarvan je ook mogelijkheid hebt om draadloos te werken.

Heb je een gedeeltelijke renovatie of ben je niet in de mogelijkheid om kabels te plaatsen, kies dan voor een draadloos systeem.Facebook

Wat onze klanten zeggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »