Hoe energie optimaal gebruiken
met het capaciteitstarief


Hoe energie optimaal gebruiken?

We zijn steeds meer op zoek naar manieren om zuiniger met energie om te springen. Je kan door slim om te gaan met je toestellen, verwarming en verlichting al heel veel besparen. Dit wil niet zeggen dat je elke dag met de lampen uit moet zitten of de verwarming nooit meer mag aanzetten. Heb je enkel de gebruikelijke huishoudtoestellen? Dan zal dit in de meeste gevallen een beperkte impact hebben op je netwerkkosten met capaciteitstarief.
Toch zijn er een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. Heb je grote energieverslinders? Maak er een gewoonte van om ze van bij de start niet samen aan te zetten en betaal zo evenveel of zelfs minder netwerkkosten in Vlaanderen.
Dankzij kleine, handige en slimme manieren kan je al heel veel besparen zonder grote veranderingen door te voeren. 
Wil je toch veranderingen doorvoeren en investeren in slimme sturing van energieverbruik lees dan zeker verder want hieronder geven we je enkele tips.

Wat betekent het capaciteitstarief exact?

Met de invoering van het capaciteitstarief zet Vlaanderen een noodzakelijke stap in de energietransitie. De netwerkkosten zullen vanaf dan op een andere manier berekend worden en ook rekening houden met de verbruikspieken die je creëert op het elektriciteitsnet. Het capaciteitstarief zal huishoudens die hun verbruik slim sturen, belonen en gezinnen die niet bewust omgaan met hun netverbruik extra laten betalen.

Een voorbeeld : Als je in één kwartier bijvoorbeeld tegelijk je strijkijzer, airco­ en wasmachine inschakelt en je elektrische auto oplaadt, dan piekt je verbruik en zou dat wel eens je maandpiek kunnen zijn. Om te vermijden dat één hoge maandpiek je elektriciteitsfactuur de hoogte zal doen inschieten, vertrekt de VREG voor de berekening van de netwerkkosten met capaciteitstarief elke maand van je gemiddelde maandpiek (bij een digitale meter) of zal bij een analoge meter altijd een bijdrage baseren op een minimale maandpiek.

Het is dus al van belang om je gemiddelde maandpiek of je totale verbruik naar beneden te halen. Daarnaast zal het in de toekomst belangrijk zijn om met grote energieverslinders niet alles samen te gebruiken, of ze slim aan te sturen. 

Meet je energieverbruik met een energiemeter 

Energie besparen op je elektriciteit?

Met verlichting bijvoorbeeld kan al snel enkele euro’s besparen. Veel voorkomend is dat je vaak het licht vergeet te doven of uit te schakelen, wanneer je niet meer in die ruimte bent. Dit gebeurt meestal in ruimtes waar je al minder lang bent of snel voorbij gaat. Verlichting is één van de grotere verbruikers in je woning. Een handige oplossing is om te werken met een bewegingsmelder. Met een bewegingsmelder kan je tot 30% energie besparen, door jouw verlichting automatisch na 15 minuten uit te laten schakelen, als je niet meer in die ruimte bent.  

Wanneer we spreken over verlichting, is het ook slim om je bestaande gloei of halogeenlampen te vervangen door energiezuinige LED lampen. De prijs van een LED lamp ligt iets hoger, maar dit verdien je snel terug omdat een LED lamp 85% energiezuiniger is dan een gloeilamp en 75% energiezuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien hebben LED lampen een langere levensduur.

Een andere manier om je stopcontacten en schakelaars energiezuiniger te bedienen? Dat doe je met slimme sturingen waarmee je veel energie kan besparen. Zo heb je bijvoorbeeld de Niko Home Control starterskit energie. Zo monitor je al gauw je energieverbruik. Wil je toch een stap verder in de sturing van je slimme energiezuinige woning dan zijn het de Niko Home Control Connected Controller en de Niko Home Control schakelmodule die ervoor zorgen dat je jouw installatie kan besturen met een smartphone of tablet. Op die manier kan je met één druk op de knop je volledige elektrische installatie uitschakelen waardoor je ook geen sluimerverbruik hebt.
Met een volledige sturing van al je energieverbruikers via Loxone, kan je deze dynamisch controleren en zo zonder nadenken je energieverbruik compleet afvlakken. Heb je niet de mogelijkheid om je woning met buskabeling te leggen, dan kan je al gauw met DigitalSTROM je traditionele woning omtoveren tot een compleet busdomoticasysteem, zonder één extrakabel te leggen.




Energie besparen op je verwarming?

Ook op het vlak van verwarming zijn er veel manieren om energie te besparen. Zo kan je bij het bouwen of verbouwen van je woning kiezen voor een warmtepomp of warmtepompboiler. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt dus geen gebruik van gas zoals een gasketel. Een warmtepomp maakt gebruik van warmte in de omgeving en geeft die af aan de warmteverbruikers zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Een warmtepompboiler verwarmt op diezelfde manier, maar slaat die op in een eigen warmwatervat. Aangezien een warmtepomp zo goed als altijd werkt met een lage temperatuur verwarming, is er minder energie nodig om warmte op te wekken waardoor je energie bespaart. Werk je met zonnepanelen? Dan kan de warmtepomp zijn elektriciteit halen van je zonnepanelen en bespaar je nog meer energie. Tip : probeer je warmtepomp al te laten verwarmen wanneer je niet thuis bent via de slimme sturing. ZO moet je dat niet op piekmomenten tussen 18u en 20u te laten doen.

Wil je graag je sanitair warm water opwarmen op een energiezuinige manier? Dan is een warmtepompboiler vandaag zeker een goede oplossing. De werking van een warmtepompboiler is volgens het principe van een warmtepomp en verbruikt in vergelijking met een gewone elektrische boiler tot 75% minder energie.




De beste oplossing vandaag is vloerverwarming. Via je vloerverwarming (of wandverwarming) zorg je dat je huis steeds een constante aangename temperatuur heeft, met minder energiepieken. Dit zorgt dat je je verbuik het meest zal afvlakken, maar vraagt wel een grondige structurele verandering in je woning.
Heb je niet de mogelijkheid om vloerverwarming te leggen, maar beschik je wel over zonnepanelen (eventueel in combinatie met een thuisbatterij), dan is elektrische vloerverwarming de ideale oplossing. Je kan deze net onder je vloer of parket leggen, zonder extra veel te breken.

Een lucht-lucht warmtepomp  of airco zorgt zowel voor de verwarming als de verkoeling van je woning. Deze zijn tevens een goed alternatief voor elektrische verwarming. Het verbruik van elektrische verwarming kan hoog oplopen en nadelig zijn voor je piekmomenten, een lucht-lucht warmtepomp of airco verbruikt op dat vlak minder energie. Ook beschik je over één of meerdere binnenunits waardoor je kamers apart kan verwarmen of koelen. Vandaag is het al niet meer nodig om met binnen- en buitenunits te werken, en bestaan er al zeer efficiënte monoblocksystemen. De werking is hetzelfde, maar de basis wordt gecombineerd in één unit. Dit is voor renovatieprojecten de ideale oplossing om zonder veel structurele aanpassingen toch aanpassingen te maken. Op die manier kan je met slimme sturing energie besparen omdat je enkel de temperatuur aanpast in de kamer die je gebruikt.

Energie besparen op je ventilatie?

Ook op het vlak van ventilatie is het mogelijk om energie te besparen, dankzij de nieuwste technologieën van onder andere Duco of Ubbink in ventilatie C+ of D+. Het verschil in venitlatie C+ of D+ is dat je elke ruimte afzonderlijk kan ventileren… In combinatie met de slimme sturing in je huis kan je op basis van de luchtkwaliteit of aanwezigheid in een ruimte de ventilatie automatisch bijsturen. Op die manier bespaar je ook energie, maar geniet je wel in elke ruimte van het perfecte comfort. 


Energie besparen in huis vandaag eenvoudig.

Door te investeren in energiezuinige materialen betaal je iets meer, maar merk je het verschil snel op je energiefactuur. De terugverdientijd van dergelijke oplossingen in relatief kort, maar zorgt dat je energieverbruik naar beneden kan gehaald worden. In combinatie met een echte slimme sturing of Home Energy Management System (HEMS) kan je al die technieken eenvoudige samen laten werken en vlak je tegelijk je energieverbuik af. Deze oplossing zal in de toekomst, in combinatie met je zonnepanelen (en thuisbatterijen) en thuisladen een zeer groot effect hebben op je energiefactuur. Daarnaast verhogen ze dermate je wooncomfort. Vandaag bestaan er voor elke situatie wel oplossingen, ofwel via een nieuwbouw of (totaal)renovatie. Alle technieken kan je perfect ook zelf bouwen met de nodige ondersteuning. Vraag zeker raad aan onze zelfbouwexperten. Wij bekijken jouw project op maat en komen met de geschikte oplossing. Op die manier zijn energie besparende materialen winstgevend op langere termijn en haal je er vele voordelen uit.

GA NAAR ZELFBOUW

Gids voor schakelmateriaal
Types & toepassingen